Wednesday, August 27, 2008

Socant: Romania Secolul XXI

(via Metalhead)


...... Constienti sau nu, traim intr-o societate suta la suta de consum unde termenul de egalitate umana si spirituala a disparut de mult. In locul acestor idealuri ce pana la urma stau la baza unei bune relatii intre semeni au aparut semne ale egoismului, lacomiei, nepasarii si poate cel mai grav dintre toate, violenta.

In timp ce problemele existentiale ale tinerilor din ziua de azi pornesc de la "De unde fac rost de bani pentru rujul ala din mall" si ajung la "Frate, imi iau un Q7", nepasatori trecem zilnic pe langa o categorie de oameni pentru care o bucata de paine devine mana cereasca. Oameni care la prima vedere ne dezgusta si in acelasi timp, doar pentru o secunda ne fac sa ne dam seama cat de norocosi suntem.

Apoi problemele existentiale mentionate ceva mai sus revin in constientul uman, iar acel om care prin simpla sa conditie ne-a facut sa deschidem ochii chiar si intr-o mica masura, dispare. Dispare pentru ca pana la urma, asta vrem noi. Viata nu este intotdeauna roz, oamenii nu primesc intotdeauna ce merita. Acest lucru il stim, nu vrem sa il recunoastem si mai mult ca sigur nu vrem sa facem nimic pentru a schimba situatia.

Intr-o situatie oarecum accidentala, am nimerit sambata noaptea in jurul ore 03:00 undeva la Universitate. Scenariul a fost cam acelasi: mergi, vezi pe strada un cersetor, treci nepasator si iti vezi de drum. Ce a fost atat de diferit si special in cazul de fata? Persoana intinsa pe jos in centrul Capitalei era dezbracata aproape in totalitate. Intr-o tara "civilizata", membra a Uniunii Europene, acest lucru devine oarecum bizar. Asa ca indemnati de sentimentul si obligatia civica, am sunat la Politie.

Rezultatul nu a fost deloc surprinzator: la telefon am fost tratati cu scarba si superioritate, dupa care telefonul ne-a fost trantit in fata de 3 ori. In final, dupa aproximativ 45 de minute a sosit si un echipaj de politie. Reactia acestora la vazul acelei doamne? "Pleaca domne de aici, du-te dracu de aurolac." Actiunea a fost relativ simpla, unul din ofiteri a stropit-o pe femeia trecuta de 50 de ani cu apa cumparata de la magazinul de alaturi. Actiuni au fost luate, echipajul a plecat.

Am mers sa vedem ce se intampla cu femeia, iar ce ne-a fost dat sa auzim a fost mai presus de orice ne-am fi imaginat. Marilena este o femeie de 54 de ani crescuta in sectorul 1. Ulterior s-a mutat in sectorul 5 unde surpriza, a fost data afara se pare chiar de primarul Vanghelie. De ce se afla ea pe strada? "Pentru ca nu am vrut sa fiu persecutata si rapusa la pamant de societate. Cred in spiritul de egalitate, cred in revolta sociala." Absolventa a facultatii de filozofie, Marilena sta de 3 ani in zona Universitate - Spitalul Coltea, acelasi loc unde a petrecut si ultimele 2 ierni. Si cand te uiti ca femeia nu avea nici macar o pereche de pantaloni pe ea, te intrebi cum a supravietuit la temperaturi de peste -15 grade.

Bizar ce-i drept, am avut o pereche de pantaloni in plus pe care am donat-o Marilenei care la vazul acestora, a izbucnit de fericire. Un om care se gandeste la revolta sociala si egalitate nu merita sa stea pe strada. Cu ce a ajutat-o politia? Cu violenta se pare.

Va invit sa urmariti un documentar extrem de interesant al unei lumi reale, o fata pe care incercam sa o evitam. Pana cand?

(Stefan Zaharescu - METALHEAD.ro)

Filmul nostru de peste 30 de minute, il puteti urmari aici

0 comentarii: