Thursday, August 16, 2007

Beethoven rocks!

Da, nu gresesc deloc atunci cand afirm asta.
Concertul de aseara din Braila s-a dovedit a fi cu adevarat genial. Conceput ca un spectacol in doua parti, "Beethoven Rocks" a incantat simturile a doua generatii diferite, care de cele mai multe ori reprezinta si doua tabere aflate in opozitie din punct de vedere al gusturilor muzicale.


Una din acestea era formata din "seniori", cu o vadita apreciere pentru muzica clasica, iar de partea cealalta se aflau "juniorii" (trebuia sa continui cu denumirile in aceeasi maniera) cu o afinitate mai mare sau mai mica pentru muzica rock.Astfel, prima parte a concertului a fost destinata "seniorilor" cu scopul de a le arata "juniorilor" ce inseamna muzica clasica, iar in partea a doua, "seniorii" au vazut ca se poate canta Bethoven pe chitara electrica, de catre cineva care canta rock in general (dintre cei patru chitaristi prezenti pe scena, trei activeaza in trupe rock: Blazzaj, Taxi si Vita de Vie).

Da, se poate si altfel: se poate sa te duci la un concert rock imbracat "formal" si de asemenea te poti duce la un concert cu muzica clasica imbracat mult mai putin "formal". Multi dintre cei prezenti acolo nu aveau nici cea mai vaga idee despre ceea ce ii asteapta in partea a doua a concertului, pentru ca sunt foarte putini artisti/chitaristi care au avut "curajul" sa cante rock simfonic, chiar si unii dintre cei mai virtuozi chitaristi s-au ferit sa scoata inregistrari in care abordau partituri clasice, dar, cu toate ca sunt putine, merita ascultate (Recomandare: Yngwie Malmsteen - Beethoven's 5th si Jason Becker - Paganini's 5th Caprice). Chiar am fost surprins de impresia placuta lasata tuturor de aceasta muzica atat de familiara si totusi atat de diferita.

Beethoven really rocks!

PS: Chiar suna al naibii de interesant si de bine intro-ul de la "Stairway to Heaven" urmat in secunda urmatoare de Simfonia a 5-a a lui Beethoven.

2 comentarii:

Vlad Dogaru said...

Din păcate, spectacolul a fost marcat de papagalul cu interes politic, iar „juniorii” au fost pe alocuri zgomotoşi şi ignoranţi (chiar dacă i-a invitat amintitul papagal la zgomot, asta nu e o scuză).

Oricum, muzica a fost, chiar şi după urechea mea afonă, la înălţime.

Anonymous said...

mie mi-a placut enorm.... si prima parte si partea a 2a..... a fost super tare..... mult prea tare.....
sper sa se mai organizeze asa ceva in braila noastra mica si uitata de lume...... poate mai avem si noi concert rock.... makr o data la 2 ani.... si tot e ceva.....
orikm..... f tare....
si tre sa recunosc k tinerii au fost km zgomotosi.... eu nu am fost....
da altii au fost.... si m-au deranjat....

roxx