Sunday, April 29, 2007

Statuile


De fiecare data cand ma urc intr-un mijloc de transport in comun (fie el subteran sau terestru), ma izbesc de un val de nesimtire din partea celorlalti calatori. In special e vorba de acele persoane care se posteaza in fata usii, pentru a fi siguri ca au timp sa coboare. Si, intr-adevar, oamenii isi propun sa stea acolo in ciuda faptului ca statia unde trebuie sa coboare este tocmai la celalalt capat al orasului. Unde mai pui ca multi dintre ei stau acolo nemiscati, ca niste statui, ignorandu-i pe ceilalti calatori.

Ieri asteptam metroul la "Semanatoarea". Ora era trecuta de pranz si cu toate acestea, era neasteptat de multa lume pe peron (chiar daca trenul intarziase). Intr-un final ajunge in statie garnitura de metrou, cu viteza melcului si se deschid usile... lumea, se inghesuie sa intre, iar la usa in fata careia ma asezasem, am observat ca accesul se facea numai pe jumatate din spatiul usii, deoarece, cealalta jumatate era ocupata de una din aceste "statui", care, a devenit iritata cand am rugat-o sa se dea la o parte, ca sa putem urca cu totii...

Si cazurile de genul asta nu sunt singulare. Imi aduc aminte ca in prima zi a festivalului B-EST , am fost trebuit sa fug de la Marriott (unde se desfasura conferinta de presa a lui Nikita Mikhalkov) la Scala pentru a pune la punct ultimele detalii ("ostilitatile" la Scala incepeau la ora 19.00, iar eu am ajuns acolo la 18.30 si mi-au trebuit vreo 5 minute ca sa intru in cinematograf din cauza multimii care statea acolo nemiscata, cu toate ca le aratam ecusonul pe care scria mare "STAFF").

In continuare sper sa se intample o minune si sa scape toti de spiritul asta de stana de piatra, si, desigur de spiritul de turma...

Pana atunci, ne straduim sa supravietuim...

Friday, April 27, 2007

1 Mai altfel


Inca putin si se apropie 1 Mai... 1 Mai muncitoresc, sarbatorit in cel mai autentic stil romanesc: prin (ne)munca. Si, ca in fiecare an, apare vesnica intrebare: "Da' tu ce faci de 1 Mai?". Deja a devenit o "traditie", ca lumea sa se duca la gratar si "roacherii", in general, sa se duca la Vama Veche, iar altii la munte. Deja a devenit un stereotip ca de 1 Mai sa nu stai acasa, ci sa te duci in diverse locuri sa te distrezi pe unde apuci. Asa ca, lumea, cu mic cu mare, pleaca la cat mai mare departare de casa. Mai ales studentii, care profita de inca o "vacanta", de parca, fie vorba intre noi, multi dintre ei nu au vacanta cand ii taie capu'. Si uite cum o sarbatoare creata in scop nobil ("In anul 1889, Congresul Internationalei Socialiste a decretat 1 Mai Ziua Internationala a Muncii, in memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorata prin manifestatii muncitoresti" - Wikipedia, varianta romana) s-a transformat intr-o chestie comerciala, intr-o manifestare "trendy", care s-a departat prea mult de origini (acum sa nu ma intelegeti gresit, nu afirm ca era mai bine in regimul Ceausescu, cand se organizau manifestari grandioase, menite sa celebreze pe "conducatorul iubit"), dar, in curand o sa ne gandim la 1 Mai fara a-i mai cunoaste semnificatia.

In fine... vreau sa fiu primul care va ureaza(chiar daca mai sunt cateva zile) 1 Mai fericit! (fie ca sarbatoriti sau nu prin (ne)munca)

Thursday, April 26, 2007

Diferente


In ultima vreme am tot primit pe messenger o multime de mass-uri cu tot felul de diferente: intre rockeri si manelisti, intre manelisti si clubberi, intre clubberi si rapperi, intre ase si poli si tot asa... ca unii sunt mai buni, ca ceilalti sunt si mai buni, ca unii au ceva ce altora le lipseste, ca unii sunt mai buni si alte aberatii de genul asta...

Pana la urma... NU SUNTEM TOTI OAMENI?

Chiar trebuie facute discriminari de genul asta? Chiar conteaza ca unii au plete si unii nu? Ca unii au masini "bengoase" si ca ceilalti merg pe jos sau cu RATB? Voi credeti ca astea sunt motive sa faci diferente intre oameni? Vreti sa ziceti ca rapperii au trei capete, in timp ce clubberii au un ochi in talpa si manelistii un nas in frunte? Sau, mai stii, aia de la Poli sunt niste aratari monstruoase cu ditamai capetele (vezi-doamne de la atata invatat) si le-au crescut gheare si ditamai burtile din cauza sedentarismului (datorat invatatului... yeah, right).

Toti suntem oameni! Mai bine sa nu mai facem discrimari intre X si Y si Z, intre a fi intr-un fel sau in altul... toti suntem oameni, si in fond... "de gustibus non discutabant" (sau cum adaptase un prieten de-al meu:"gusturile de ***** nu se discuta"). Asa ca, ganditi-va de doua ori innainte de a trimite mass-uri, ca, sa fim seriosi nu faceti nici o diferenta in gandirea oamenilor daca trimiteti mesaje discriminatoare. Fiecare cu gusturile lui in materie de muzica si nu numai. Deschideti ochii! Nu-si va schimba nimeni preferintele, doar asa ca unu' sau altu' zice ca nu e bine.

What matters most, is how you see yourself, and how do you feel!

Wednesday, April 25, 2007

Prima data



Cum a fost prima data?

O intrebare la care multi ar stramba putin din nas si dupa aia ar incepe sa povesteasca / sau nu, dupa caz despre prima lor experienta sexuala. Dar, cine a zis ca e vorba de sex? De exemplu: "Cum a fost prima data... cand ai vazut rasaritul pe malul marii?", sau "Cum a fost prima data... cand ai iubit pe cineva?", sau "Cum a fost prima data... cand ai schiat?". Oare de ce 70% din oameni (ca sa nu exagerez si sa zic mai mult) gandesc aceasta intrebare din punct de vedere sexual? De ce nu? Sau, de ce da? Pentru ca sexul vinde in ziua de azi. Nu conteaza ce ai in cap, conteaza cum arati. Ce conteaza ca atunci cand deschizi gura, iti ies pe gura mai multe perle decat exista intr-o crescatorie de stridii, daca arati bine? Vorba cantecului: "Esti frumoasa, da' esti extraordinar de proasta"
Sa recunoastem, ca in ziua de azi, nu conteaza ce gandesti, ci conteaza doar cum arati. De exemplu, o reclama trebuie sa promoveze produsul X, care este un produs bun este "cuminte" si nu are nici un pic de conotatie sexuala ea va avea un impact mai mic decat o alta reclama la produsul Y, net inferior lui X, care va avea tenta sexuala, mai mult sau mai putin explicita. Fapt demonstrat. Da, bine, eu ma refer aici la reclamele din aceeasi categorie valorica. (A compara reclame de categorii diferite e ca si cum ai compara o Dacie 1310 cu un Peugeot 407 nou). Dar... exista si exceptii... (Nu stii niciodata ce motor se ascunde sub capota unei Dacii; eu am vazut pe unul care pusese un motor de BMW M5 pe Dacie...) oricum, exceptiile sunt rare, foarte rare.

Totusi, revenind la prima intrebare...

Cum a fost prima data?

Astept raspunsurile voastre...